Hai, ini kali pertama saya nak kongsikan kemahiran memasak saya, PARI BAKAR SPECIAL.
Bahan-bahannya:-
Ikan pari-separuh (besar dua tapak tangan)
bawang besar-1 ulas
halia-sebesar ibu jari
bawang putih-2 ulas
paste tomyam- 1 packet
garam-setengah sudu teh
minyak-1sudu gula
Cara-cara memasak:-
basuh ikan pari dengan air asam jawa dan garam.
blend semua bahan termasuk paste tomyam dan minyak.
gaul rata semua bahan pada ikan pari.
letak daun pisang dan balutkan ikan pari berserta paste ramuan.
bungkus dengan baik dan bakar dia atas kuali panas atau tempat pembakar.
palingkan ke sebelah apabila warna daun pisang keperang-perangan.
bakar lebih kurang 15-20 minit.
jangan lupa, walau punikan bakar ini sudah mempunyai rempah sendiri, tp rasanya lebih nikmat jika dicicah air asam atau kicap cili.
selamat mencuba. gambar x sempat nak amik, sebab laju sangat keluarga menikmatinya. saya x tipu memang sedap. seperti ikan bakar yg di jual di kedai ikan bakar kuantan.
No comments:
Post a Comment